Fototips - Manuell fotografering

För att få effektfullare och kreativare bilder är det toppen att fotografera i manuellt läge. Jag tänkte försöka beskriva dom tre grundinställningar som man använder när man fotograferar manuellt. För att man ska få en balans i bilden så krävs det att den inte är för överexponerad så den blir ljus eller för underexponerad och blir för mörk. Dom tre grundläggande inställningarna är bländare, slutartid och ISO, om man hittar rätt balans mellan dom tre så får man en lagom exponerad bild.

BLÄNDARE (förkortas med F i kameran): Bländaren är som objektivets öppning, storleken avgör hur mycket ljus som ska släppas in i kameran. Ett lågt bländar tal kan vara ex. f/2.8 vilket ger en stor bländaröppning(mycket ljus släpps in) och ett högt tal ex. f/22 vilket ger en liten bländaröppning(lite ljus släpps in).

Skärpedjup är något som man styr med bländaren. En stor bländare ger ett kort skärpedjup och en mindre bländare ger ett stort skärpedjup. Som t.ex. stor bländaröppning används ofta inom porträtt fotografering eller något där man verkligen vill framhäva motivet i bilden. Liten bländaröppning används ofta för landskaps fotografering, där man vill ha skärpa i hela bilden.

SLUTARTID: Slutartid, kan man säga är exponeringstiden alltså hur länge ett foto ska tas. Slutartiden är ganska lik bländaren, fast här är det tiden och inte hur stor öppningen är. En längre slutartid släpper in mer ljus och en kort slutartid släpper in mindre ljus. Så om man fotograferar med en lång slutartid så är det bra att ta hjälp av ett stativ eller stöda kameran mot något då bilden annars blir lätt suddig.

Som exempel på bilderna så kan ni se på den ena bilden så har jag fryst halsbandet helt och använt mig av en kort slutartid som ex. 1/500 sekund. På den andra bilden ser man att halsbandet egentligen rör sig och har en lång slutartid.
ISO: ISO visar hur ljuskänsligt ett objektiv är, ett lågt värde betyder att det inte är ljuskänsligt och då blir en bild mörkare än om man hade ett högt ISO. När man fotograferar i ljusa omgivningar så är det bäst att fota med ett så lågt ISO som möjligt som exempel 100.Men om omgivningen är mörkare kan man behöva öka värdet för att slippa att bilden blir för mörk exempel 900. Det sämsta med att höja ISO är att bilden blir lätt brusig och kvaletén minskar ganska stort. På bilderna kan ni se skillnaden mellan ISO 1600 och 100 på min kamera, alla kameror har olika kvaleté.
 
Om ni har något önskeinlägg som jag ska skriva så kommentera gärna.

Kommentarer
Postat av: emma ~ sjufoto! ✭

sv: tack så mkt! Bra guide :D

2013-01-09 @ 15:26:07
URL: http://sjufoto.blogg.se
Postat av: Lina

Jättebra tips! :)

Svar: Sv: tack! :D
Felicia Andreasson

2013-01-09 @ 16:47:38
URL: http://linaspyssel.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0